Tuossa rusetissa (vanha tyynynpäällinen) on nappeja. Jos kietoo lankaa useamman kerran pompulan juureen, niin se kestää ilman solmuja ja langan saa helposti yhtenäisenä pois. Silloin kannattaa valita lanka, jota voi käyttää esimerkiksi tikkaamiseen tai muuten tehosteeksi. Langasta tulee kirjavaa. Väriliemi on vihreää, samoin kankaat, kun ne nostetaan sieltä ylös. Hapettuminen muuttaa
Alakulmassa nappikangasta oikealta puolelta ja yhden napin kohdalta nurjalta. Kankaat voi olla erinäköisiä oikealta ja nurjalta, värisävyssäkin on selvä ero - nurja puoli on vaaleampaa. Tämän kuvan pompuloissa on muovi"kristalleja", mutta niiden kulmikkuus ei tullut erityisemmin näkyviin nurjalla.
Kiemurat piirsin ensin lyijykynällä kankaalle ja sit ompelin etupistoja sentin puolentoista välein. Jos on alttiutta kiroiluun, niin purkuvaiheessa sitä luultavasti tulee käytettyä...
Joissakin tiheäämin ommelluissa kankaissa kiristin langat yhteen avattavaan solmuun, purkaessa leikkasin pois alkupään solmut ja sen jälkeen oli purkaminen helppoa, kun vain vedin sen lankanipun pois.
Kuntopyörän satulanvarren kurkkuputki pääsi värjäyskurssille myös. Valkoista kangasta riitti sen ympärille kolme kierrosta, viimeinen jäi värjäyksen jälkeen ihan vaaleaksi. Keltainen kangas oli kaksinkerroin ja molemmat kerrokset värjäytyivät hyvin. Olin kiertänyt kankaan päälle lankaa koko matkan.
Yläkuvat on samasta kankaasta. Valmiina se näytti kummitusmetsältä. Ompelin etupistoilla kulmikasta spiraalia noin kolmen sentin välein ja kiristin langan.
Alakulman vinot kuviot tulivat köydellä. Kirsin kankaan hieman löysäsäti kulmasta kulmaan köyden päälle ja sit työnsin sen ruttuun, köyteen solmu ja toivomaan parasta. Tästä tuli hyvä, toinen meni jo pariin kertaan käytettyyn liemeen ja jäi vähän liian vaaleaksi.
Tuohon yhteen kokeilin laskoksia ja pyörylöitä.
Näiden pohjina on vanhoja värjäyksiä, osan olin säilyttänyt uudelleen käsittelyä varten. Ruudullisessa on joskus ollut joku palikkavärjäys, josta en tykännyt. Nyt laskostin värikohdat kaksinkerroin ja ompelin etupistoilla yksi kerrallaan ja kiristin. Pullauttelin välikohdat laskosten harjojen puolelle.
Alemmassa kankaassa jälkiliemessä pliisuksi jäänyt ja painojutuissa pohjana ollut kangas sai nyt uuden mahdollisuuden. Siinä oli nuo vihreät pyörylät, piirsin lisää ja ompelin rypytyslangan ympyrän reunaan, kiristin ja sidoin vielä tötteröäkin vähäsen.
Pystykankaassa on aiempi värjäys, Noin fat quarterin kokoinen. Keskeltä kiinni ja alasputoava osa jotenkin laskoksille ja sen jälkeen lankaa ympärille. Tässä kangasta jää paljon laskosten sisään eikä sieltä värjäänny, koska indigo ei tunkeudu narujen alle eikä laskosten sisään.
Pystykankaassa on aiempi värjäys, Noin fat quarterin kokoinen. Keskeltä kiinni ja alasputoava osa jotenkin laskoksille ja sen jälkeen lankaa ympärille. Tässä kangasta jää paljon laskosten sisään eikä sieltä värjäänny, koska indigo ei tunkeudu narujen alle eikä laskosten sisään.
Kurssi teki tosi hyvää, unohdin hetkeksi murehtia sairaita läheisiä ja tuntuu, että sain aika paljon viime aikoina kaipaamaani uutta energiaa. Eilen olen jo jaksanut ommellakin vähäsen :)
Tuo tyynytliina on nappivaiheessa niin hauskan näköinen, että se on jo oma tekstiilitaideteos. Onko jo suunnitelmaa, mitä teet noista, vai jatkatko värjäämällä jotain lisää noihin?
VastaaPoistaOlen jo pikkuisen luonnostellut näistä tulevia töitä. Osa lähtee jo maanantaina eteenpäin - niistä tulee tarjottimia ja pannunalusia. Itse en taida tarvita kuin pari pientä, mutta muutaman teetän, niin voin antaa lahjoiksi.
PoistaViimeisessä kastossa jäi aika vaaleitakin kankaita, voi olla värjäilen ensi vuonna uudestaan tai sitten painan niihin jotakin (kun sain ostaa edullisesti puoli muovikassillista painolaattoja).
Näyttääpä upealta ja samoin katsoin tyynynliinaa napeilla, siitä tuli kiva. Kauniita värjäyksiä, indigolla tulee niin hienoja. Kokeilen myös vanhojen värjäysten indigolla seuraavalla kerralla:)
VastaaPoista