tiistai 24. kesäkuuta 2014

Tyttö ja päivänävarjo

Vanha ja uusi kohtaa tai vanhasta uutta töiden sarjoissa oli nyt jatkokäsittelyssä kirpparilöytö, josta osan olinkin jo nipsaissut toisaalle. Tästäkin olisin tarvinnut aluksi vain yläosan, mutta en heti raaskinut leikata kuviota poikki ja aloin suunnitella jatkokäyttöä mekolle. Siinä tuli sitten idea kahteen uuteen työhön - se alkuperäinen suunnitelma muuttui ja jäi hautumaan, tämä uusi lähti elämään.

Tein tilkuista pohjan ja pitkästä aikaa ompelin tilkkutyötä ihan oikeilla blokeillakin. Kankaat on paikallisen kangaskaupan kilolaarista, jota pääsin penkomaan aika pian kangassatsin saavuttua. Löysin pilkullisia kankaita montaa väriä, niitä on nyt tässä ja muutamaa aiemmin kaappin päätynyttä myös sekä viimeiset rippeet pyyheliinapeitteen kukkakuvioista.Kirjotun tytön leikkasin irti, jätin saumanvarat, käänsin ja harsin. Niinkuin ompelisin jotain kiinni käsin... Mietin monet kerrat, miten saan tytön siististi kiinni koneompeleilla niin, etten turmele reunatikkauksen henkeä.


Tyttö etsi paikkaansa vain vähän, vaikka en erityisemmin ollut suunnitellut sitä mihinkään kohtaan. Pohjaa silitellessä pulpahti esiin taas kerran idea nurinpäin käytetystä pohjasta - mut ei kuitenkaan vielä tässä työssä.
Harsin tytön paikalleen ja aloin ommella käsin pienimpiä yksitysikohtia ja terävimpiä kulmia, etteivät saumanvarat tursuile näkyviin. Ja siinä sit ompelin "vahingossa" koko tytön kiinni pienin pistoin.


Kirjottujen tilkkujen tikkausta jatkoin koneella, osa näkyy hyvin, osaa pitää etsiä vähän enemmän.


Tikkaukset surruttelin koneella. Muutaman ruudun jätin tikkaamatta. Pari pientä lisäystä vielä, reunus ja ripustusvermeet, niin Tyttö ja päivänvarjo on valmis. Lapsenlapsi tulee pikapuoliin viettämään mummulaviikkoa, silloin on varmaan jonakin iltana aikaa tehdä hiljaisia ompeleita - kuten reunus.8 kommenttia:

 1. No, täältähän sain vasstauksen fb:ssä esittämääni kysymykseen ;)

  VastaaPoista
 2. Ihana idea ja kaunis toteutus!

  VastaaPoista
 3. Kiitos. Kesän näyttelyyn pitäisi saada muutama työ, joissa olen käyttänyt jotakin vanhaa tai muokannut sen kokonaan vanhoista.
  Eilen mietin, onko vanhaa myös yksi alku, ihan ensimmäisiä itse värjätyistä kankaista tekemiäni tilkkutöitä, aloitettu syksyllä 1994. Mut idea loppui kesken - tai se kangas.

  VastaaPoista
 4. Kaunis työ ja hienosti sait talteen kauniin käsinkirjaillun tytön.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Mulla on kaapissa vielä aika monta vanhaa liinaa odottamassa uutta käyttöä. Pääasiassa ostan noita rikkinäisinä ja tahraisina, kun en raaski ehjää hienoa käsityötä leikellä paloiksi.
   Pitkään oli viakea keksiä näistä uusia ideoita, mutta nyt niitä pukkaa lähes tulvimalla, joten ehkä saan ne liinat lopulta käytettyä. Eivätkä lisääntyisi, jos malttaisin olla ostamatta uusia... mutta taas viime viikolla löytyi yksi aivan ihana - käsin virkattua pitsiä ja kirjontaa, kaikki valkoista.

   Poista
 5. Ihanasti olet käyttänyt vanhan käsinkirjailun ja muutenkin työ on todella kaunis:)

  VastaaPoista