torstai 23. huhtikuuta 2015

Kevät tuo, kevät tuo...

...puihin lehdet.
Edellisen päivityksen pienet pitsiliinat ovat vaihtaneet väriä. Laimensin vanhoja silkkivärejä vedellä, kaadoin muoviastiaan ja sulloin siihen liinoja niin monta kuin sain niitä värissä kastumaan. Kun alkoi jäädä kuivaa, laimensi vähän lisää väriä, kulhoon ja uusia liinoja. Painelin tikulla, että ei olisi jäänyt valkoisia paikkoja. Muutama vuosi sitten kuulin värjäysohjeesta, jossa märkä värjätty pitsi laitettiin kankaan päälle ja silitettiin - kuvio siirtyi ja väri kiinnittyi. Semmoiset kärpäset yhdellä kertaa.
Puristin liinoista ylijäämävärit pois - tai niin luulin. Osa levisi iloisesti koko liinan tai osan alueelta. Käytin pohjina uutta värjäystä odottavia kangaspaloja.


Nuo vaaleat ovat menossa uuteen värjäykseen tai kankaanpainannan pohjiksi. Kirkkaammissakin on liian isoja vaaleita osia.
Tein kerroksittain: Sanomalehti, kangas, pitsiliinoja väripurkista, uusi kangas sanomalehti, jne. Lehden läpi painelin käsillä, että kuivemmankin kohdan väri siirtyisi kankaalle.


Tässä semmoinen kokonaan levinnyt. Liina oli paksuhko ja puristelujenkin jälkeen väriä oli liikaa. Tästä nyt kummiskin tykkään ja tämä menee käyttöön.


Ohuemmista liinoista jäi pitsikuviokin näkyviin, kun väri ei levinnyt juuri ollenkaan. Pahimpia oli näiden kahden välimuodot - kuviota ja liikaa levinnyttä.


tuo oikeanpuoleinen voisi olla kasvoiltaan kokonaan tatuiotu naama, joka kuiskailee jotain pitsiympyrälle. 
Kun sopiva määrä liinoja oli saanut värin, niin lorauttelin vielä loputkin eri vihreät silkkivärit ja vaaleita kankaita purkkiin. Kun niitä meni kerroksittain ja värisävyt vaihtuivat välillä, niin tuli muutamaa erialista vihreää ja kun pohjakankaat olivat voita jo kertaalleen haaleissa liemissä uineita, niin sain aika monta uutta vihreää.


Parin päivän kuivumisen jälkeen kääräisin satsin leivinpaperiin ja paistoin 150 asteisessa uunissa noin puoli tuntia ja jätin uuniin jäähtymään.


Ylijäämävärin pesu vielä ja kun saan työt siihen malliin, että voin siirtyä ompelukoneelta tietokoneelle, niin näiden työstäminen on työlistalla ihan kärkipäässä.
Ja tuo liinoilla värjäys - pitänee kysyä tarkemmat ohjeet.


4 kommenttia:

 1. Ompeletko noista pitsiliinoista myös jotain? Vai saivatko ne toimia vain painokoneena?

  VastaaPoista
 2. Pitsiliinoista on tulossa puu. Alunperin niistä piti koota verho keittiöön, mutta tykkään edelleen ihan liikaa sinne laittamistani tilapäisverhoista, joten jos tuo alkuperäinen ajatus vielä muhii pitkään päässä, niin ehdin kyllä kerätä uudet verholiinat.

  VastaaPoista
 3. ...ja sitä paitsi, käytin vasta pienen osan noista liinoista.

  VastaaPoista
 4. Hauskaa liinavärjäystä ja nuo vihreät "tatuoidut" ovat kivan näköiset.

  VastaaPoista