torstai 3. syyskuuta 2015

Hypistelymuhvi

Neulottuja ja virkattuja hypistelymuhvien ohjeita on näkynyt, mutta ommeltuja ei - siispä testikappaleen tekoon. Jotakin kolmiulotteista ja tunnustelemalla tunnistettavaa.


Nauhoja, nappeja, erilaisia kankaita - helposti löytyi monenlaista ekaan kokeiluun ja ommellessa ajatukset vaihtuivat uusiin. Sileää, karheaa, kovaa, pehmeää...

Sisäpuolessa on puuvillaa, silkkiä, neuletta, vanuttunutta matkahuopaa, hapsunauhaa, samettinauhassa oleva lenkki, pitsiä, laskoksia, vetoketjua, virkattu mallipala.
Silkin ja puuvillan saumaan lisäsin pari kerrosta vanua niin, että ommel jäi ompeleen alle ja tikkasin vanun reunasta sauman pulleaksi.


Laskoksia ja vetoketjua. Testikäyttäjät ovat löytäneet nopeasti ja tunnistaneet vetoketjun, mutta laskoksia ei. Jälkimmäiset ovat aika reunassa. Seuraaviin pujotan niiden sisään erilaisia lankoja - tiukkaan ja löysästi taitettuja.
Testaajat ovat järjestään kaikki toivoneet toimivaa vetoketjua. Seuraaviin...


Päällisen palat löytyivät valmiina tilkkulaatikosta, jämäkaitaleista ommeltuja blokkeja.


Päälisen ja vuorin tein ja tikkasin erikseen, molemmissa on oma vanu. Yhdistämissaumaan laitoin vanulla täytetyn "tereen".


Ompelin osat yhteen toisesta avoimeksi jäävistä reunoista, sen jälkeen ompelin tuon pitkäksi putkeksi ja taitoin vuoriosan sisäpuolelle. Tikkasin reunan. Toisessa päässä on leveä vinonauha.


Aikuisen käteen vähintään tämmöiset mitat. Jos on reilusti ulkonevia osia, niin enemmän väljyyttä, että käsillä mahtuu kokeilemaan ja hypistelemään. 


Vuori ja päällinen olivat irti toisistaan ja aloin etsiä jotakin millä yhdistää kerrokset. Magneettiperhosprojektista jäi aikanaan muutama perhonen, kun into loppui noin puoleen tusinaan valmistuneeseen. Erilaisia kukkia ja "sammalia" on tullut virkattua enemmän kuin olen käyttänyt, mutta värit eivät sopineet tähän, joten en niitä sit paljon laittanut.


Alareunassa näkyy muutama hapsu. Ne ovat puuvillalangasta. Sisäpuolella on ylimääräinen pisto muiden yli ja se tekee sinne pieniä kovia näppylöitä. Ne ovat tuon vanutereen vieressä, tuntuvat hyvin, kun ne ensin löytää - eli niitä tähän yksilöön vielä pari riviä lisää. 

Ei mennyt kokeilukappaleen teko hukkaan, nyt on jo tilattu yhteen vanhusprojektiin kymmenen myhvia ja yksi tuttava sanoi, että hänen vanha naapurinsa voisi ihastua tuommoiseen, kun aina vain istuu ja nyppii hihojaan. Hapsujen lisäyksen jälkeen tämä lähtee sille tuntemattomalle naapurille ja niitä kymmentä olen jo piukkuisen suunnitellut ja kaivellut lisää materiaalejakin esiin.

Kaiken muhveissa kiinniolevan pitää olla hyvin kiinni ja kaiken pitää olla pestävää. "Lapsiksi tulemme jälleen", kuten niin monesti sanotaan. Myös muistisairaat laittavat helposti kaikkea suuhunsa. 

Muhveista ja tuolta myös linkki ohjeisiin
http://www.joensuu.fi/-/hypistelymuhvit-ensimmaisena-suomessa-joensuuhun

Hypistelymuhvi - haulla google etsii jo aika paljon näihin liittyvää tekstiä ja kuvia.


3 kommenttia:

  1. Mahtava juttu. Hienoa, että sinulla on testihenkilöitä tuotekehitystä varten. Pitäisiköhän tehdä hypistelymuhveja jo itselle vanhuuden varalta.

    VastaaPoista
  2. Testihenkilöinä on ollut kilta, ystävät ja lähisuku, ikähaarukka 4-90 vuotta. Ylivoimaisesti innostunein on ollut isäni (90). Olenkin koittanut miettiä jotakin miehistä elementtiä mukaan myös - joku mutteri vaikka. Metallissa on vain se ongelma, että se kuluttaa tekstiiliä aika paljon.

    VastaaPoista
  3. Onpa kiva juttu, noita ommeltuja ei olekaan näkynyt liiemmin, vain neulottuja ja virkattuja.

    VastaaPoista