lauantai 1. marraskuuta 2014

Nappijuttu

Joku viikko sitten alkoi ystäviltä tulla linkkivinkkejä nappijuttuihin. Olihan tätäkin sit taas kokeiltava ja heti ekan napin jälkeen alkoi syntyä toinen, kolmas - eikä loppua näy. Sukan kärkikavennus on ollut kesken jo monta iltaa. Eilen näytin äidille tästä kuvia, sukan kantapää jäi kesken ja kudin lensi koriin, kun aloimme penkoa ompelupöydän laatikoita. Löytyi vain ruskeaa helmilankaa, mutta eka nappikukka syntyi siitä, sen jälkeen äiti kokeili kalalankaa (liian jäykkää) ja kun lähdin, oli vuorossa ohut villalanka. Nähdään tänäänkin ja eilen illalla kerin äidille vähän iloisempia lankoja.Olen käyttänyt helmilankaa ja 1,25 kokoista virkkuukoukkua. Noita isoja helmilankavyyhtejä ostin ehkä kymmenen vuotta sitten Raumalta jostakin käsityökaupasta ja myöhemmin muutamaa väriä Tallinnasta - siis niinkuin kassillinen ja kassillinen, jos totuuden kerron. Kun halvalla sai...


Langan ja koukun lisäksi tarvitaan nappeja, joissa on neljä niin isoa reikää, että virkkuukoukku mahtuu niistä läpi. Olen virkannut joka reiästä neljä kiinteää silmukkaa ja jokaisen väliin kaksi ketjusilmukkaa ja päättänyt kerroksen piilosilmukalla. Joka toiseen silmukkalenkkin tulee piilosilmukka ja yksi ketjusilmukka ja joka toiseen muutama pylväs. Olen kokeillut pidempiäkin pylväitä, mutta en huomannut lopputuloksessa isommin eroja, kapeammat terälehdet vetivät vähän kippuraan, mutta oikenivat sormien välissä. Virkkasin 3-5 pylvästä, isompiin nappeihin enemmän. 
Nettilinkeissä on ollut vähän erilaisia ohjeita, mutta itse tykkään enemmän näistä, joissa on täytetty napin pintaa aika runsaasti. Näitä on näkynyt koruissa ja vaatteiden koristeina, mutta en oikein ole innostunut kummastakaan joten suunnitelin tilkkutyön, etteivät mene hukkaan :). Itse asiassa vaihtoehtoja on jo kolme ja niihin  pitäisi nyt virkata myös sinisiä ja violetteja nappeja. Kun jälkimmäinen on ollut kammoksumani väri, niin pitää piipahtaa lankakaupassakin. Oivoi...


Heijastimiakin kokeilin - voisi ommella vaikka reppuun, niin pysyisi aina mukana. Tuo litteä lanka heijastaa paremmin, sitä mulla on vielä muutamaan nappiin ja lisää saa ehkä tuurilla - valmistaja on tehnyt konkurssin. Pyöreä lanka heijastaa myös ihan ookoosti, mutta katkeilee helposti, Siitä tehtyyn kukkaan pitänee tehdä toinen kerros napin ympäri, että saa edes tyydyttävän kokoisen heijastupinnan. ja että se näkyisi oikeasti myös liikenteessä. 

Ja seuraavaksi - pikkunapit ja pitsivirkkuuvermeet, paksummissa ompelulangoissa on kivoja värejä jo ompeluhuoneen laatikossakin. Lähti käsistä...


6 kommenttia:

 1. Hauskaa, oon käynyt varmaan samassa kaupassa ainoan Rauma-vierailuni aikana, lankoja nimittäin löytyy minultakin vaikka missä värissä. (Tais muuten olla FQ-n vuosikokouksen aikaan.) Ja sinne sitä eksyy varmaan ensi vuonnakin samaisessa tapahtumassa (jos en väärin muista).
  Nää sun napit on hienoja, itse oon tehnyt vasta kaksi ykkösen koukulla , ja upea tuo heijastinidea. Pitääkin käydä hamstraamassa nauhaa heti maanantaina.

  VastaaPoista
 2. Kivat nappikukat, näitä voisi vaikka kokeilla ovat niin suloisen näköisiä!

  VastaaPoista
 3. Sisko oli kokeillut kirjavasta langasta ja kaksireikäisestä, molemmat oli kivoja sekä yhden ohuesta niin, että teki terälehdet puolikkaaseesn silmukkaan ja toiseen puolikkaaseen virkkasi kiinteitä silmukoita. Hieno. Harmi, etten älynnyt kuvata, tarvinnee tehdä oma :)

  VastaaPoista
 4. Söpöjä! Olen yrittänyt pitää näppini erossa ohuista langoista, mutta ihan vaan kokeilun verran voisi ostaa ja muutaman napin koristeeksi tehdä.

  VastaaPoista
 5. Ihan vaan kokeilun verran minäkin virkkasin. Nyt on jo sininenkin sarja aika pitkällä :) Aloin piirrellä luonnosta yhteen nappityöhön ja nyt niitä on jo useampi.

  VastaaPoista
 6. Ostin joku aika sitten poistokorista kotipaidan, sovittamatta. Liian iso, vaikka on kokolapussa samat kirjaimet kuin muiisakin vaatteissani. Vein sen äidille, mutta liian iso kaula-aukko hänen makuunsa. Tänään siihen kaulan v:n pohjaa on nostettu neljällä nappikukalla (äidin idea) ja nyt "siinä on korukin samalla, sainkin hienon paidan lomareissulle".

  VastaaPoista