sunnuntai 13. maaliskuuta 2016

Muistikirja

Olen saanut pari helppotekoisen näköistä muistikirjaa ja ajatellut, että niitä voisin tehdä muutaman itselleni ja tuliaisiksi sekä lähjoiksi.
Yhdet kannet olin museon tilkuista ommellut ja sisäsivut taitellut, mutta muuten kirjanen on ollut vaiheessa jo toista viikkoa. Miniän synttärit lähestyivät, olin päätynyt kirjaan, mutta sen olisin saanut vain tilaamalla, eikä se olisi ehtinyt ajoissa, joten viime tingassa piti keksiä muuta. Muistikirja - lukutoukka löytänee lukemastaan mietteitä, jotka haluaa tallentaa. Lempireseptejä, osoitteita, omia iloisia muistoja... kyllähän sitä keksii monenlaista muistiin kirjoitettavaa.
Siispä kaapille ja sopivaa väriä etsimään. väliin jotain vähän vanua jäykempää. Molemmat löytyivät. Leikkasin jäykisteen jo valmiina olevan kannen kokoon ja siitä jäi pala. joka oli liian matala ja liian pitkä. Mutta jos tekisinkin sivut toisin - mittaamaan.
Jäännösjäykisteen sivut suoriksi, batiikista pala, josta sain sille pussin. Taitoin kankaan op:t vastakkain ja kiinnitin jäykisteen siihen päälle ja ompelin tarkkaan sen vierestä, avasin saumat, käänsi, jäykiste sisään, aukko kiinni ja sivuja taittelemaan.
Napille tein jalan, koska sen alle kierretään nyöri. Pari coktailtikkua napin ompelun ajaksi, sitten tikut pois ja ompelin kasia sen verran kuin napin ja kannen väliin mahtui.
Koulussa tämä opetettiin tekemään tulitikuilla - paidassa ja puserossa yksi tikku, paksummissa vaatteissa kaksi. Opettaja neuvoi myös raapimaan tulitikun syttyvän pään puhtaaksi, ettei se vain saa kesken ompelun kipinää ja ala palamaan. 
Mulla oli kauan kaksi litteää hammastikkua teipattuna yhteen, mutta muutossa se hävisi jonnekin.Kävin ostamassa värikkäitä papereita ja kun olin muutamaa päivää aiemmin ostanut muovisen mallineen, niin pitihän sitäkin joillekin sivuille kokeilla. Tuputtelin askarteluväreillä.
Kun olin taitellut A4 paperiarkit pituussuntaan ja leikannut (veitsellä, taitteelta), niputin 8 arkin paperit yhteen, taitoin keskeltä ja merkkasin sidontareikien paikat. Kun ne oli kartongikappaleella valmiina, oli helppo merkitä ne kaikkiin samoille kohdille. (Näkyy yllä olevassa kuvassa oikealla.)


Suurin osa sivuista on ilman kuviota ja tuohon kuvan päälle voi kirjoittaa.Ompelin niput keskeltä kiinni. Nuo kirjat, jotka itse on saanut, on kiinnitetty yhdellä pistolla, mutta laitoin kaksi päällekkäin.


Ja valmis muistikirja.

Äkkiäkös tuon. Runsas ilta meni kirjan tekemiseen, joten ei sitä ihan viime tipassa kannata aloittaa väsäämään. Kiva tätä oli tehdä ja uusia tulee varmasti, - vähintään se yksi jo aloitettu ja ne kolme, joihin leikkasin jäykisteet valmiiksi. Saamissani on vanua tai jäykistettä - molemmat on olleet yhtä hyviä käytössä.
3 kommenttia:

  1. Todella kaunis ja persoonallinen lahja.

    VastaaPoista
  2. Ihana kirja! Toivottavasti saaja malttaa tuota suloista kirjaa käyttää!

    VastaaPoista