keskiviikko 31. elokuuta 2016

Tilkkumatto

Ronttismäen tehtaalaismuseon porrasmatot kuluivat tiensä päähän. Killalle tuli varovainen ehdotus uusista ja pari ekaa on nyt valmiina. Tässä toinen niistä. Tilkut ovat enimmäkseen kahden kiltalaisen leikkaamia ja kun molemmat ovat violetinrakastajia, niin koitin saada reunaan lilan/violetin raidan.

Pohjana on huonekalukankaan iosja mallipaloja, Ompelin niitä ensi pötköksi, yhdyssauma monipistosiksakilla. Taitoin kaksikerroin ja ompelin ympäri, melkein :) Pitää muistaa jättää kääntöaukko.
Piirsin kulmista 45 asteen kulmassa viivan pohjan keskipaikkeille ja yhdistin viivojen leikkaupisteet, piirsin senkin kankaalle.
Aloitin ompelun sitä yhdistämisviivaa pitkin. Tilkut ovat enimmäkseen 5x10 cm, taitoin jokaisen pituussuuntaan kolmeen osaan ja ompelin keskeltä kiinni. En mitannut paikkaa, sen oppii silmämääräisesti kohtuuoikeaksi aika nopeasti. Keskiviivan täytyttyä aloin kiertää sitä ympäri noin parin sentin päästä edellisestä ompeleesta.


Ompelu kannattaa aloittaa keskeltä, niin työ ei jumitu koneeseen. Kun tilkut olivat suurimmaksi osaksi valmiina, niin työ sujui aika joutuisasti.


Tämän maton koko on noin 60x90 cm. Valmiiksi leikattuja tilkkuja jäi jälelle rasiallinen ja huonekalukankaitakin on vielä, joten taidan aloittaa seuraavankin maton ja viedä sen sitten jollekin toiselle jatkettavaksi. Kun sain tilkut valmiina, tässä ei toteutunut alkuajatus - talkootyönä joku aloittaa ja siivoaa tilkkurasioitaan ja seuraava jatkaa. 
Tuo oma, mummoni 1960-luvulla ompelema matto alkaa olla niin kulunut, että reunoilta tippuu tilkkuja, joten ehkä se omakin pöytä tulee siivottua vielä. Mummu on ommellut työn säkkikankaalle ja se on kestänyt hyvin. Lapseni ompelivat yhden maton säkkikankaalle 1990-luvulla ja sen pohja kesti kymmenkunta vuotta. Äiti ompeli useamman maton itselleen ja lapsenlapsilleen tämän vuosituhannen alussa ja säkkikangas hiutui suikaleiksi jo parissa vuodessa. Jos näkee maton tekemisen vaivan, kannattaa valita kunnon pohjakangas. Kaksinkertainen huonekalukangas ja kolminkertainen tilkku kulkivat ompelukoneessa hyvin.


4 kommenttia:

 1. Sait aikaan violetin raidan hienosti. Värit liukuvat kauniisti. Hyvä matto tuli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Osalle museon väkeä olen kuvan jo näyttänyt. Ensi viikolla ehdin käymään - maton kanssa.

   Poista
 2. Kiva matto ja hienosti violetti raita näkyy!
  Joskus nuorempaan tein tälläisen maton muovinauhasta solmien, mutta se oli kyllä kova ja kylmä, mutta oli kyllä käytössä kauan. Pitäisikin tehdä tälläinen tilkuista:)

  VastaaPoista
 3. Olen nahnyt niitä muovisia. Mummu teki vanhana näitä jatkuvasti, joten meidän suku tallasi kangasmatoilla.

  VastaaPoista