keskiviikko 1. tammikuuta 2014

Kransseja


Melkein joulupäivitys. Takkuilua tekniikan kanssa ja niin tämä jäi laittamatta ajoissa.
Syksyllä olin Suomen Käsityön Museossa. Työpajoissa opeteltiin muun muassa kranssien virkkaamista. Alkukankeuden jälkeen opin oikeat otteet ja sopivan rytmin, työ alkoi sujua. Kransseja olen laittanut parvekeruukkuihin sitä mukaa kun kesäkukat joutivat roskikseen ja niitä virkkasin muutaman joululahjoiksikin.


Vihreä kranssi on harjoituskappale. Niinä on trikoo- ja kangaskudetta, lankaa, koristenauhaa ja paperinarua. Sen pohjana on pesulahenkarista tehty rengas - pätkä alaosaa pois, naputtelu suoraksi ja sen jälkeen renkaaksi, yhdistymiskohtaan ilmastointiteippiä. Kranssiin tarvitaan kolmin-nelinkertaista kudetta, virkkuukoukku (ei ihan pieni) ja virkkuulanka (jää näkyviin hyvin vähän).
Aloita virkkaamalla 1-2 ketjusilmukkaa renkaan ympärille, sen jälkeen kudetta renkaan yli, virkkaa yksi kiinteä silmukka sen yli, kudetta toiseen suuntaan niin, että jää muutaman sentin lenkki ja kiinteä silmukka kuteen yli ja eri puolelta rengasta. Jatka samaan malliin, kiristä virkattua osaa tiukaksi aina välillä.


Kuteiksi olen repinyt kangasta - uutta ja yhden vanhan joululiinan, leikannut yöpaitoja ja teepaitoja. Kransseihin on myös uponnut muutama pörröisten lankojen loppu.
Renkaina on valmiita käsityökaupasta ostettuja, mutta ne ovat tähän turhan kalliita. Vaatepuita on nyt muutama odottamassa. ostin alumiinilankaa, mutta se on liian pehmeää. Yhteen pieneen kranssiin käytin muovirenkaan, jossa kaupassa oli ollut huivi - leikkasin vain keskituen pois.


Joululahjoiksi aiokomieni sukkien projektin aloitin keväällä, mutta silloin sain valmiiksi vain yhden parin. Laitoin parvekkeelle lankaa ja puikot, mutta tänä vuonna tontut eivät auttaneet...
Persilja kasvattaa uusia lehtiä sitä mukaa, kun leikkelen vanhat ruokiin. Vuosikin ehti jo vaihtua.

Kukkatuutin lumipallot ovat pitsiverhoista leikatusta kuteesta (noin sentin leveää) tehtyjä tupsuja. Viime vuonna tein muutaman myös luonnonvalkoisesta ja ne näyttivät siltä, että naapurin koira olisi piipahtanut asioillaan parvekkeellani.
Noita palloja olen pessyt pesupussissa, ovat kestäneet hyvin.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti