torstai 9. tammikuuta 2014

Meidän viivat

Neuliaisten näyttelyssä yhtenä teemanamme oli Meidän viivat. Työn koko oli kaikilla sama 40x200 cm. Yhdessä kokoontumisessa piirsimme kunkin ääriviivat massu- ja selkäpuolelta. Viivat sai käyttää kokonaan tai osittain ja jos käytti molempia, ei lopullisessa työssä olisi väliä, onko niiden väli sama kuin oikeasti.Jokainen teki kotona valmiiksi pohjan ja kesän kurssilla Raahessa värjäsimme ne. Pujottelin vanhaan kirppisliinaan uutta lakanakangasta. Ompelin seunoihin siksakit, mutta en kiinitellyt keskeltä, ettei jäisi valkeita ompelujälkiä.
Väreksi valitsimme keltaisen, vihreän ja violetin. Kustakin tehtiin kaksi sävyä. Työt levitettiin pöydille ja maalattiin. Väripintaa tuli vivahteita, kun oli ne kaksi sävyä ja sudissa eri värimääriä. Kiinnityksen ja pesun jälkeen sävyjä tuli lisää, koska eri kankaat imivät eri määriä väriä. Pesun jälkeen joissakin tilkuissa ei ollut väriä ollenkaan.Kuivumaan levitellessä tuli ensimmäisen kerran mieleen jotkin tukiompeleet. Suikaleet olivat kiertyneet. Suoristelin niitä ja vähän kauhun sekaisin tuntein mietin tulevaa silitystä. Onneksi kankaiden reuna oli kestänyt hyvin siksakin ja kierteiden selvittely sujui lopulta paljon odotettua helpommin.

Keppikujat olivat tulossa ala- ja yläreunaan ja kaikille samalla tavoin ja samankokoiset. Pohja ommeltiin pussiin ja keppikuja samaan saumaan. Ennen niiden lopullista kiinnitystä piti vähän tikkailla työn kerroksia yhteen.

Oman viivan ompelu tuotti tuskaa. Olin ajtellut tehdä sen kalanruotohelmistä, mutta viivaa oli melko pitkälti ja valmiita helmiä siihen nähden aivan liian vähän. Kun en keksinyt mitä yhdistäisin niihin, niin päätin kirjoa viivani aitapistoilla. Vaihtuvanvärisiä violetteja lankoja oli kolmea sävyä. Pistojen leveys vaihteli ja niitä on pari kolme kerrosta päällekkäin.
Vanhan liinan kirjonnasta tuli sattumalta ponihäntäkampaus ja työn keskellä massupuolen viiva vaihtui selkäpuolen viivaksi.Meidän viivat Verkarannan näyttelyssä. Tässä vielä ripuspäivänä kassiemme kanssa ja pinkillä taustaseinällä. Näyttelyn alkuun mennessä seinä maalattiin valkoiseksi.
Avajaisissa kukin seivoi oman työnsä edessä.


4 kommenttia:

 1. Kuvista olen nämä työt vain nähnyt, olisi kiva ollut nähdä livenä, kuten koko näyttely! Hieno idea ja upeat Meidän viivat.

  VastaaPoista
 2. Jännä irea, siinon saanu taas vähä tutkiskel ja miätiskel.

  VastaaPoista
 3. Kiva, kun olet palannut bloggaamaan. Ideasi ja niiden toteutukset ovat kerrassaan mainioita kaikessa kekseliäisyydessään ja niistä on kiva lukea. :)

  VastaaPoista
 4. Heippa Maija ! Kivaa kun löysin blogisi. Voi taas ruveta seuraamaan.

  VastaaPoista